Roodflora, gewassen korst

 

 

EpoissesIn ons assortiment Roodflora, gewassen korst vind u de volgende soorten:

Herve du Vieux Moulin (gepasteuriseerde koemelk)
-Mooie vierkante roodflora kaas van ongeveer 180 gram die enkel en alleen gemaakt mag worden in het land van Herve in Limburg, België. De kaas is zeer uitgesproken in zowel geur als smaak en wordt meestal als allerlaatste geserveerd van de maaltijd omdat de smeuïge en romige kaas geen vervolg meer hoeft te hebben. Wordt in België klassiek met een abdijbier gegeten.

Taleggio (rauwe koemelk)
-Deze kaas met een licht oranje gekleurde en vrij dunne korst komt uit de Val Taleggio in Lombardije, Italië. Het is een roodflora kaas met een vrij witte kleur die zeer romig in de mond is en licht pikant van smaak, naarmate de Taleggio’s ouder worden en de korst dikker wint de kaas aan extra smaak en meer scherpte. Mooie zachte kaas om vast te wennen aan wat stevigere roodflora kazen.

Reblochon AOC (rauwe koemelk)
-Afkomstig uit de Savoie in Frankrijk. De geschiedenis van de naam van de gewassen korst kaas ligt in het feit dat in die tijd de alpenboer een proportioneel deel van zijn melk moest afstaan aan de eigenaar van de weide. Wanneer de eigenaar kwam, dan werd het vee niet volledig gemolken. Na inlevering werd het vee opnieuw gemolken (re-blocher) en van die melk werd de Reblochon gemaakt. Ronde kazen die ongeveer 450 gram wegen en als ze goed rijp zijn heerlijk romig, licht lopend zelfs, en met de korst voor een mooi bite zorgen.

Livarot AOC (gepasteuriseerde koemelk)
-Deze kaas wordt ook wel ‘de kolonel’ genoemd vanwege zijn 5 bandjes van gedroogde lisdodde om de kaas heen. De roodflora kaas wordt gemaakt in Normandië en dan wel in het departement Calvados. Uitgesproken kaas die zacht van structuur is en vol romig, pikante en licht scherpe smaak, zeker naarmate de kaas ouder wordt komt de echt boerse smaak naar boven.

Pont-l’Eveque AOC (gepasteuriseerde koemelk)
-Deze kaas is afkomstig uit Normandië en dan wel de regio Pont-l’Eveque waar vroeger een grote kaasmarkt was. De kaas wordt in vierkante vormen gemaakt en krijgt wat diepe groeven die ervoor zorgen dat de korst goed kan worden ingezouten. Het is een romige kaas die niet al te sterk van smaak is en goed bewaard kan worden. Het duurt 45 dagen voordat het kassmaken klaar is.

Langres Fermier AOC (rauwe koemelk)
-Klein rond kaasje van ongeveer 180 gram uit het Champagne gebied ij het plaatsje Langres vandaan. De kaas heeft veel weg van de andere roodflora kazen uit deze regio maar wordt desalniettemin als was minder scherp en sterk aangeschreven. Nog altijd wel vol van smaak, smeuïg en iets penetrant. Kenmerkend is het kuiltje aan de bovenzijde die ontstaat doordat de kaas tijdens het rijpen niet gedraaid wordt. Leuk om een beetje Marc of port in te schenken alvorens te eten.

Maroilles AOC (rauwe koemelk)
-Komt uit Nord-Pas-de-Calais en onze variant is een Quart wat wil zeggen dat die maar 180 gram weegt. Uitgesproken kaas die al sinds de 7e eeuw wordt gemaakt. Heel soms komt er ook een variant op de markt van schapenmelk en paardenmelk, maar die vinden eigenlijk alleen plaatselijk aftrek. De kaas wordt veelvuldig gewassen en gerijpt waardoor het een zeer sterke, boerse geur en smaak krijgt en naarmate die verder rijpt nog sterker wordt.

Ami du Chambertin (gepasteuriseerde koemelk)
-Klein kaasje afkomstig uit Gevrey-Chambertin, het beroemde wijn dorp in de Bourgogne. Kaas die minimaal 4 weken moet rijpen  en niet wordt geperst dus mooi smeuïg en lopend kan zijn. De kaas wordt traditioneel gewassen in Marc de Bourgogne en uiteraard een verwennerij is bij de schitterend rode bourgogne wijnen. Wel sterk van smaak en iet wat penetrant.

Époisses AOC (gepasteuriseerde koemelk)
-Deze kaas wordt ook in de Bourgogne gemaakt maar veelal iets meer  naar het noorden richting departement Yonne. De kaas wordt niet geperst en blijft daardoor tijdens het rijpen moet zacht van structuur. De kaas wordt traditioneel gewassen in een vocht wat, naarmate de rijping vordert meer en meer, bestaat uit Marc de Bourgogne. De kaas heeft een bijna rode korst en kan indien goed rijp gelepeld worden.

Munster AOC (rauwe koemelk)
-Deze kaas mag worden gemaakt in de Vogezen in Noordoost-Frankrijk en is zeer bekend in Nederland. De kaas dankt zijn naam aan de stad Munster in de Elzas wat onderdeel is van de Vogezen. De rijping van de kaas duurt minimaal 21 dagen en in die tijd wordt de kaas gewassen in een pekelwater en ligt de kaas in vochtige kelders die ervoor zorgen dat de roodflora zeer actief is. De Munster is zeer sterk van geur, zelfs penetrant en ook zeer sterk van smaak, maar voor de liefhebber een genot. Traditioneel wordt de kaas in de Elzas op de tarte flambé gedaan. een soort hartige pannenkoek.

Vacherin Mont d’Or AOC (rauwe koemelk)
-De Vacherin Mont d’Or mag zowel in Frankrijk als in Zwitserland gemaakt worden, maar in Frankrijk komt het uit Franche-Comté ten noorden van het meer van Genève. De kaas wordt alleen gemaakt van 15 augustus tot 15 maart. De kaas wordt gemaakt in dennenhouten bakjes op dennenhouten plankjes om het uitlopen van de kaas te voorkomen. Als de kaas rijp is kan hij uit het bakje gelepeld worden en is zacht romig van smaak en heerlijk aards. Even in de oven met wat knoflook en je hebt een kant en klare fondue.

Terug naar de vorige pagina